„..ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА - УСЕЩАНЕ ЗА КОРУПЦИЯ..”


                                  „..ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА - УСЕЩАНЕ ЗА КОРУПЦИЯ..”
   Щели да заседават за корупцията и за нейното противодействие на 08.04.2019 г. на КСНС при Президента. Каква „корупция”и какво „усещане за такава..” говорим, та тя ни е отвела на 77- мо място в света, по нейното„чувство”и сме на дъното по нейното поразяващо действие. Всъщност, корупцията ни е превзела, оглавила ни е решително и се надсмива от телевизора, от стъпалата на Министерски съвет, от банката на Народното събрание и от поредния небостъргач - на нейния „златен” разцвет или от поредното й публично освиркване в „Младост”. Думата „противодействие” е просто неуместна, за у нас – тук става дума: за „съдействие”на корупцията и нейното „отглеждане” се е превърнало в национална политика, от има - няма, вече 30 години!
Влизаме в Евроизборна кампания,но и там ни очакват същите теми и същите разговори, защото положението и настроението ни не е никак „Европейско” или не че вярваме, че в Европа само ние си имаме корупция. У нас- Корупцията си има „държава”, свои закони, администрация, свои партии и даже политическа класа. Тя си е създала всичко, даже и университети за корупцията, където не само си взимаш изпитите с корупция, а и се учиш как да управляваш и направляваш това „полезно и достойно” явление, за точно тази Балканска ширина.  
Какво ни поднесе Европейската предзиборна обстановка– скандал след скандала:„Апартамент-гейт”, „Суджукгейт”,„Балконгейт”, „Морскибряг-гейт”, „ПИБ-зимни-Ски-гейт”, „Агенция-по-вписванията-гейт”, „Пенсия-гейт”, „Джи Пи Гейт”, „Фандък-гейт”, „Московски-гейт”, „Летище-гейт”,„Ветко-гейт”,„Баневи-гейт”,„Миню-гейт”,„ЛозанПанов-гейт”,„Паспорт-гейт”, „Мюфтийство - гейт”, „Ограда-гейт”,„Бежанци-гейт”,„СтуденРезерв-гейт”,„ЗлатенВек-гейт”,„Ердоган-гейт”. „Европредседателство-гейт”"КПКОНПИ-гейт"– сигурно пропускам и още 10 - 20 важни гейта, но те са толкова много, ежедневни са, така че, хич не е лесно да изброя всичките „усещания за корупция”. И как да се справим с корупцията, като всичките й разследващи органи, са буквално просмукани от нея. Няма ниво и структура на властта, която да е пощадена от нея.Можем да наречем формата на управление на държавата ни–Корупционна Република България,а всичките си институции да определим не само със същото прилагателно, но със същото субстантивиране и местоимение.
  Внезапно се случи и друго нечуваното явление- „корупцията излезе в отпуск..”, тя просто се държи като устойчива институция и ползва своята институционална привилегия да се снишава и „отбранява”. Устойчива и видимо непобедима е тя,защото Цветанов издаде оправдателната присъдата: „Просто няма кой да ме накаже..”. Това не ви и звучи, като Христовите думи, преди 2000 години – „да хвърли камък, само този, който е безгрешен..”!? Да, няма безгрешни тук, но не става дума за хвърлянето на камъни, а за отнемане на накрадено, нещата са не „капитални” и „углавни”, а „капиталови”.Понеже ГЕРБ, сами въведоха право на подозрителни конфискации, редно ще е, да ги изпитат първо върху себе си..Натам отиват нещата и явно, много скоро,ще им приседне. След голямата лакомия и бързото изплюскане, идват повръщането и болезненото  „изхождане” на бързо погълнатото.  Два сходни и неприятни процеса на едно и също явление. Един вид- на „усещане за изпразване” и 50 нюанса осиране и одрискване. А за останалите ще ни остане, поне– едничката поука, че корупцията е много сладка и привлекателна, до момента, в който настъпва края й – той е винаги тъжен и печален и не си заслужава лекото начало и кратките мигове на наслада, защото и те са – прокълнати.
Николай Гацев  „Движение на Народняци и Консерватори”(ДНК),   София, 05.04.2019 г.

Коментари

Популярни публикации от този блог

7 СЕПТЕМВРИ – ДЕНЯТ НА ЯШАРИТЕ (ЗАРАДИ РОЖДЕНИЕТО НА: ЗАМФИР ЯШАРОВ МАРУЦИН ДРЪВНИШКИ, ПО – ИЗВЕСТЕН, КАТО – ТОДОР ЖИВКОВ ПРАВЕШ7 СЕПТЕМВРИ – ДЕНЯТ НА ЯШАРИТЕ (ЗАРАДИ РОЖДЕНИЕТО НА: ЗАМФИР ЯШАРОВ МАРУЦИН ДРЪВНИШКИ, ПО – ИЗВЕСТЕН, КАТО – ТОДОР ЖИВКОВ ПРАВЕШКИ..)

АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ!АЙДЕ,БОЙКО- ХВЪРЛЯЙ КЪРПАТА И БЕГОМ ДА ПОЧИВАШ В БАНКЯ!

ТЯ СЕ КАЗВАШЕ МАРИЯ,ПРЕЗ ЗЕМНИЯ Й ЖИВОТ НОСЕШЕ КРЪСТА И СВАЛИ СИНА СИ,ОТ КРЪСТА!

ЦИРКОВЕТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ- ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ С ЖЕЛАНИЯ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ!

ЗА ДНК НА ПРОТЕСТИТЕ И РАВНОСМЕТКИТЕ НИ, ИДЕОЛОГИЯТА„БЯЛО-ЗЕЛЕНО-ЧЕРВЕНО“ И ЗА ФАЛШИВИТЕ МЕСИИ НА „АНТИ-БОЙКОВИЗъМА“ ДНЕС..!

БОЙКО ЯШАРОВ (БОРИСОВ) ПОВЕЧЕ СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ПРОТОТИПА НА БАЩА СИ - ЗАМФИР..!

ПИЯНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД.., ИЛИ ЗА„РАЗКУЛАЧВАНЕТО“НА БОРИСОВ И „ГЕРБ“

ЗАЩО КР.КАРАКАЧАНОВ И ВАЛЕРИЙ СИМЕОНОВ( БАЛЕВСКИ), НЯМА ДА СЕ СКАРАТ, ИСТИНСКИ!

„ПОЛУ – ЗАТВОРЕНИТЕ” НИ ОЧИ – ВЕЧЕ, НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА И ЗА НИКОГО.., ОТ НАС..!

„КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ВЛЕЗЕ В 2021Г.,С НАДЕЖДА- ЗА ОЩЕ ПРЕХОД!